015 - 666 74 10

Jurist arbeidsrecht nodig in Leiden?

Ontslag op staande voet in Leiden?

Het komt niet vaak voor: ontslag op staande voet. Vaak ligt de oorzaak bij de werknemer en komt het niet helemaal als een verassing. Het is voor een werkgever niet makkelijk om een medewerker zomaar ontslag op staande voet te geven. Er moet een dringende reden zijn. Een werknemer kan zomaar ontslag krijgen in de volgende situaties:

  • geweld
  • werkweigering
  • plotselinge onbekwaamheid
  • schending van de geheimhoudingsplicht
  • diefstal of fraude

Op staande voet ontslagen worden is een heftige gebeurtenis. Het leven van de werknemer verandert abrupt. Wilt u weten wat u moet doen als u zomaar ontslagen wordt? Of wilt u als werkgever advies over ontslag op staande voet? In Leiden en omgeving kunt u als werknemer, maar ook als werkgever terecht bij de arbeidsrecht juristen van Corbeij Juridisch Advies.

Voorwaarden ontslag op staande voet

Als werkgever moet u goed opletten dat u de juiste stappen onderneemt bij het ontslaan van iemand op staande voet. Als er niet is voldaan aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan is het ontslag ongeldig.

  1. Zorg voor een geldige reden (zie hierboven).
  2. Zorg ervoor dat de werknemer op de hoogte is van de reden, zodat hij een reactie kan geven en er een grondige afweging gemaakt kan worden van de omstandigheden.
  3. Geef de werknemer daarna direct het ontslag. Is er eerst nog intern overleg nodig of loopt er nog een onderzoek? Schors de werknemer dan eerst. Handel snel. De rechter zal beoordelen of het ontslag op staande voet vrijwel direct na het incident is gegeven.
  4. Zorg voor bewijsmateriaal. Is het een samenloop van omstandigheden? Zorg dan dat er bewijs is voor de verschillende zaken of zorg ervoor dat de reden die wel bewezen kan worden een geldige reden is voor ontslag op staande voet.

Let op: wees zeker van uw zaak. Werknemers zijn goed beschermd binnen het huidige ontslagrecht. Meestal heeft een werknemer niets te verliezen en zal er alles aan doen om het ontslag aan te vechten. De kans op een rechtszaak is dus groot. Wees u dus bewust van de gevolgen van ontslag op staande voet. U kunt na het ontslag op staande voet echter nog wel in gesprek gaan met de werknemer over een schikking. Er kan dan alsnog e Lees hieronder wat er gebeurt als een werknemer wel het ontslag aanvecht.

Ontslag op staande voet aanvechten

Als u niet in actie komt nadat u op staande voet ontslagen bent, heeft u de kans dat u geen uitkering krijgt. U gaat als het ware akkoord met het ontslag. Dit betekent dat uw werkgever u terecht ontslag heeft gegeven. Het is dus erg belangrijk dat u in actie komt.

Let op! Bent u het niet eens met het ontslag? Dan moet u binnen twee maanden na het ontslag een verzoekschrift indienen bij de rechter. Alleen een rechter kan namelijk het ontslag op staande voet ongedaan maken.

Het is onvermijdelijk dat de uitspraak van de rechter voor een van de partijen nadelig zal zijn. Om dit te voorkomen komen werkgever en werknemer vaak nog tot een schikking en wordt het ontslag op staande voet gewijzigd in een neutraal ontslag. Het is voor beide partijen gunstig om een rechtszaak te vermijden. Daarnaast worden op die manier proceskosten vermeden.

Wilt u uw ontslag op staande voet wel aanvechten? Dit kan op twee manieren:

  1. Wanneer u in dienst wilt blijven bij u werkgever, dan dient u een verzoek tot vernietiging van het ontslag op staande voet in bij de rechter.
  2. Legt u zich neer bij de beëindiging van het contract, maar bent u het niet eens met de gang van zaken, dan kunt u een vergoeding aanvragen.

Wilt u uw ontslag op staande voet aanvechten? Wij kunnen u in Leiden en omstreken helpen. Neem contact op via 015 - 666 74 10 of vul het contactformulier in. Wij zullen dan contact met u opnemen.

 

Afspraak inplannen

Via het afspraakformulier kunt u aangeven wat u is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

shortcodeCommand = [bono_form]
Ochtend
Middag
Avond

Specialisaties

• Arbeidsovereenkomsten
• Concurrentiebeding
• Beëindigingsovereenkomsten
• Ontslag
• Ontslagvergoeding
• Conflictbemiddeling

Werkgebied

Binnenstad-Zuid, Binnenstad-Noord, Stationsdistrict, Leiden Noord, Roodenburgerdistrict, Bos- en Gasthuisdistrict, Morsdistrict en Boerhaavedistrict.

Hoofdvestiging